Yönetim bilgi sistemleri - Güvenç, Gökhan (My University, 1991)
Çalışmamız Yönetim Bilgi Sistemlerini (kısaca Y.B.S) ele almaktadır. Tanımı, organizasyon içindeki bilgi sistemlerinin efektif tasarımı, dağıtımı ve kullanımıdır. Bu tanımda yönetim kelimesi kullanılmamış aksine organizasyon kavramına ağırlık verilmiştir. Bunun sebebi konunun sadece yöneticileri değil aynı zamanda organizasyondaki tüm personeli, organizasyonun yapı ve tasarımlarını kapsamasıdır. Başka bir tanımla Y.B.S için organizasyonel bilgi sistemidir denilebilir. Daha dar anlamı ile de düzenli bir temelle raporları leyen, yöneticiye karar vermede yardımcı olan, problemleri sistematik olarak çözmeye yönelik, üretim yapılarını yöneten yeteneklerdir. Çalışmamızda bilgi sistemlerinin organizasyon içinde kullanılmaları, anlatılmıştır. Bilgi sistemi kelimesinden ilk anlaşılan bilgisayardır. Program, veri, yöntemler, insan yetenekleri kısaca emeği ve bilgisayarlar hepside katkıda bulunarak bilgi sistemini oluştururlar. Şüphesiz bilgisayarsız bir Y.B.S olabilir ancak amaç hızlı bilgi edinmek, problemlere çabuk çözümler bulmak olduğuna göre onlarsız bu işi yapabilmemiz çağımızda çok zordur. Bilgi sistemlerinin bu beş elemanı nasıl kapsadıkları, bunların verimliliği artırışları, bireysel veya grupların, organizasyonel işleri nasıl basitleştirdikleri yeri geldiğinde anlatılmıştır. Amacımız eğitimi güç olan bu konuyu inceleyerek, kişinin bilgisayar ve teknolojisi hakkındaki dar bakış açısını genişletmek ve iş organizasyonunda ve aktivitelerinde nasıl yardımcı olabileceklerini anlatmaktır. Bilgi sistemlerinin neler yapabileceği, netür problemleri çözebilecekleri, sistemin parçaları sistemleri oluşturmada kullanıcıların rolleri, organizasyon ve sistemlerin etkileşimleri verilmeye çalışılmıştır. Bilgi sistemi, organizasyondaki bölümlerin istekleri doğrultusunda ortak bir veri kaynağından ki "buna veri tabanı diyoruz, verileri alır bunları yönetim bilgileriyle işler ve rapor halinde kullanıcıya iletir. Kullanıcı ve çoğunlukla yönetici bunları değerlendirerek karar verir. Bu haliyle bilgi sistemleri merkezi otoriteyi destekler ve özellikle alt seviye yönetim kademeleri için karar vermede önemli roller üstlenirler. Türkiyemizde son yıllarda konunun önemi anlaşılmış ve özellikle verimlilik üzerindeki olumlu etkileri gözönüne alınarak modern bilgi sistemleri, organizasyonlarımıza kazandırılmaya çalışılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1991
Keywords: Yönetim bilgi sistemleri hakkında bilgiler; Yönetim bilgi sistemi yapısı; Kavramsal esaslar