Ahmet Ümit'in ve Petros Markaris'in polisiye romanlarında sosyal hayat - Dritsa, Olga (My University, 2017)
Bu çalışmada Ahmet Ümit’in ve Petros Markaris’in eserlerinde toplumsal yaşamın nasıl sunulduğu incelenmiştir. İlk bölümde toplum-edebiyat ilişkisi ele alınarak dedektif/polisiye edebiyatın ilk ortaya çıktığı ve geliştiği ülkelerdeki tarihine ve geçirdiği aşamalara kuş bakışı bir göz atılmıştır. Sonrasında, polisiye edebiyatın ele alınan ülkelerde ve yazarlarda ne şekilde geliştiğine değinilmiştir. Çalışmamızda ana kaynak olarak yazarların polisiye romanları kullanılmıştır. Bununla birlikte, belirli durumlar – siyasi ideolojiler, yolsuzluk, kadın meselesi vb. – ve verilen örnekler, her defasında, mevcut gerçeklik bağlamında yorumlanarak sunulmaya gayret edilmiştir. Ele alınan ülkelerde polisiye roman ile günlük yaşam birbirine bağlanarak şu görüş savunulmuştur: Edebiyat ile toplum arasında yadsınamaz bir bağ vardır ve polisiye edebiyat yaklaşık bir buçuk yüzyıldır toplumsal romanın yerini almıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Ahmet Ümit; Petros Markaris; Polisiye roman/edebiyat