Defne yapraklarından süperkritik ekstraksiyon ile esansiyel yağ eldesi - Karaca, Fatma (My University, 1992)
Bu çalışmada, süperkritik ekstraksiyon yöntemi ile karbondioksit gazı kullanılarak defne yaprağından esansi- yel yağ eldesi incelenmiştir. Yağ verimini etkileyen çalışma koşulları, basınç için 80-110 atm., sıcaklık için 40-60 C, ekstraksiyon süresi için 2-6 saat ve tanecik boyutu için -1000+560yU. olarak seçilmiştir. Defne esansiyel yağının süperkritik karbondioksit ekstraksiyonu deneyleri bu amaç için tasarlanmış ve yaptı rılmış bir litre hacminde paslanmaz çelik bir otoklavda gerçekleştirilmiştir. Ekstraksiyon öncesi ve sonrasında yapılan su destilasyonu deneylerinin sonuçları, süperkritik akışkan ekstrak siyonu ile çekilen esansiyel yağın miktarı hakkında bilgi vermiştir. Ekstraksiyon parametrelerinin süperkritik kar bondioksit ekstraksiyonu ile elde edilen esansiyel yağın bileşimi üzerindeki etkileri ise gaz kromatografisi yöntemiyle incelenmiştir. Deneysel sonuçlara göre, sabit sıcaklıkta basınç arttıkça (100 atm'e kadar) yağ verimi hızla artmakta, daha sonra azalmaktadır. Ayrıca, en yüksek yağ veriminin sağlandığı optimum koşullar 40 C, 100 atm. ve 4 saat olarak saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Esansiyel yağlar ve defne esansiyel yağı; Süperkritik akışkan ekstraksiyonu