Evsel atık suların enzim ilavesiyle anaerobik olarak arıtılması - Çömez, Sezen (My University, 2009)
Bu çalışmada, evsel atıksuların anaerobik arıtım verimliliğinin incelemesi için laboratuar ölçekli iki adet özdeş yukarı akışlı çamur yataklı reaktörle çalışılmıştır. Yerel bir çikolata fabrikasının anaerobik parçalama ünitesinden alınarak aşılanan reaktörler, ilk aşamada (alışma devresi) glikoz çözeltisi beslemiş olup ikinci aşamada ise evsel atıksuyla beslenmeye geçilmiştir.Çalışma boyunca reaktörler 24 saat bekletme süresinde 30oC'de eşit şartlar altında beslenmiştir. İlk 25 günün sonunda evsel atıksuların anaerobik gideriminde enzim ilavesinin sistem verimine etkisinin araştırılması için reaktörlerden birine ani yükleme ile enzim katılmıştır. Böylece bir tanesi kontrol reaktörü (A Reaktörü) diğeri ise enzim ilaveli reaktör (B Reaktörü) olmak üzere bir sistem kurulmuştur.Enzim ilavesinden sonraki 27 gün 24 saat bekletme süresinde 6 g/m3-gün organik yükleme hızı sonucunda A ve B Reaktörlerinin KOİ, ÇKOİ, AKM ve UAKM verimleri sırasıyla ?%65±5, %59±4, %92±1 ve 94±1? ve ? %75±8 ve %67±4? ve ? %94±2 ve %96±1? dır. A Reaktörünün çıkış suyunda amonyak konsantrasyonu ortalama 56 mg/l iken B Reaktöründe 52 mg/l'dir. UYA/Alkalinite oranı A Reaktöründe 0,4 iken B Reaktöründe 0,28'dir.Çalışmanın ilerleyen zamanlarında (42.gün) KOİ giderim verimi A Reaktörü için %56±5 ve B Reaktörü için %54±6'dır. A Reaktörünün çıkış suyunda amonyak konsantrasyonu 48 mg/l iken B Reaktöründe bu değer 50 mg/l olarak bulunmuştur.Elde edilen bu değerler enzim ile hidrolizin evsel atıksuların anaerobik arıtımında yaklaşık bir aylık bir süreçte ilave bir giderim verimi sağladığını göstermektedir. Kullanılan Mirocat ECL enziminin böyle bir arıtma sistemine her ay yeniden ilavesiyle arıtma veriminde süreklilik sağlanabileceği düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Havasız çamur yataklı reaktör; evsel atıksu; amonyak