Muhalefet yıllarında DP ve Kemalizm(1946-50) - Akyasan, Pınar (My University, 2011)
Bu tez, 1946 yılında çok partili hayata dönüşle başlayan sürecin en önemli muhalefet partisi olan Demokrat Parti ile Tek Parti dönemi boyunca Türkiye'nin resmi ideolojisi olan Kemalizm ilişkisini incelemektedir. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu sonrasında ortaya çıkan Demokrat Parti 27 yıl boyunca iktidarda kalan CHP'nin pek çok politikasına eleştiri getirmiştir. Ancak DP, açıkça Kemalizm'i eleştirmemiştir. Bunun yerine DP, CHP'nin yorumundan farklılaşan ama yine Kemalizmin altı oku üzerine kurulu bir Kemalizm yorumu yaratmıştır. Bu çalışma 1946-50 arası dönemdeki siyasi ve ekonomik gelişmelere yeniden bakarak, DP'nin bu dönemde Kemalizm'e yönelik yaklaşımını ve eleştirilerini incelemekte ve bunlarda Kemalizm'in etkisini araştırmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Kurucu ideoloji: Kemalizm; Çok partili hayata dönüşün sebepleri; Demokrat Parti