Sıvı alkali metallerin tek parçacık dinamiği - Öztek, Hakan Ömer (My University, 2005)
Bu çalışmada, sıvı alkali metallerin erime noktası civarındaki sıcaklıklarda dinamik özelliklerinin tarifi için teorik bir model tanıtılmıştır. Bu model, sıvının dinamik özelliklerini tarif eden hız otokorelasyon fonksiyonunun bulunması için sıvının bilinen statik yapı faktöründen başlayarak mode-coupling teorisi ile birlikte öz uyumlu bir formalizmi içerir. Sıvının statik yapı faktörü ve çiftli dağılım fonksiyonu, Ashcroft potansiyeli kullanılarak Variational Modified Hypernetted Chain (VMHNC) yaklaşımı altında elde edildi. Bilinen bu fonksiyonlar yardımıyla sadece tek parçacığın hareketi göz önüne alınarak, öz dinamik fonksiyonları öz uyumlu işlem yolu ile hesaplandı. Orta mesafeli saçılma fonksiyonu, hız otokorelasyon fonksiyonu, dinamik yapı faktörü ve öz difüzyon katsayısı için bulunan sonuçların öz uyumlu yaklaşımında tek parçacık hareketinin dinamik tarifi kullanılsa bile kolektif özellikler kadar iyi sonuç verdiği görüldü.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Statik yapı; Zamana bağlı korelasyon fonksiyonları; Sıvı alkali metallerin dinamik yapısı