Cev'âmi’t-tabirî fi’r rüyâ tercümesi - Türüt, Aslıhan (My University, 2019)
Eski Anadolu Türkçesi döneminde Ahmed bin Mahmud tarafından istinsah edilmiş bu tabirnâmenin incelendiği çalışma; yazma eser çevirilerinin zenginleştirilmesi ve Eski Anadolu Türkçesi döneminde yazılmış Türkçe tabirnâmelere dair literatürün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Çeviri metin yöntemiyle hazırlanmış bu çalışmada rüya tabirlerinin genel kapsamı hakkındaki bilgilerle birlikte tabir ilminin metotlarıyla ilgili bulgulara ulaşılmıştır. Çalışmaya konu olan eserin incelemesi beş bölüm olarak hazırlanmıştır. İlk bölüm olan girişte öncelikle Eski Anadolu Türkçesi hakkında bilgi verilmiş, bu dönemdeki Türk Dili ve Edebiyatının özelliklerinden bahsedilmiştir. Devamında ise eserin de içinde yer aldığı tür olan tabirnâmeler ele alınmış ve Eski Anadolu Türkçesi döneminde yazılmış tabirnâmeler, bugüne ulaşabilen en eski tabirname örnekleri üzerine yapılmış çalışmalara yer verilmiş, bahsi geçen çalışmalar bir liste halinde kitaplar, tezler ve makaleler şeklinde sınıflandırılmıştır. İkinci bölüm olan inceleme kısmında eserin yazarı ve eser hakkında bilgi verilmiş, Eski Anadolu Türkçesinin dil özellikleri esas alınarak eserin dil bilgisel incelemesi yapılmış ve eser içerisinde dikkat çeken motifler üzerine açıklamalar tablo haline getirilerek verilmiştir. Müstensihin eser içerisinde yer verdiği Arapça kısımlar da inceleme bölümünün içinde çevirileriyle birlikte listelenerek eklenmiştir. Üçüncü bölümde eserin transkripsiyonlu çevirisi, transkripsiyon listesi ve eserin tespitinde dikkat edilen hususlar yer almaktadır. Dördüncü bölümde dizin hazırlama esasları ile dizin bulunmaktadır. Beşinci bölüm ise bu çalışmada elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Ahmed bin Mahmud; Eski Anadolu Türkçesinde tabirnâme; Rüya tabirleri