Yapı ürünlerinin seçimi için bir yöntem - Arıoğlu, Nihal (My University, 1993)
Bu çalışma altı bölüm ve bir ek'ten -uygulama örneğinden- oluşmuştur Ülkemizde, çağdaş gelişmelere paralel olarak yapı ürünlerinin üretim-tüketim-kullanım olanaklarının hızla artması ve bu artışla birlikte gelişen çeşitli sorunlara çözüm getirmek amacıyla "yapı ürünlerinin seçimi için bir yöntem" içeriğinde bütünleştirilen iki konu incelenmiştir. Birinci konu, değişen ve karmaşıklaşan kullanıcı gereksinmelerini karşılayabilecek aynı tür yapı ürünleri arasından en iyi veya en uygun olanının rasyonel olarak seçiminde kullanılabilecek bir yöntemin geliştirilmesidir. îkinci konu, yapı ürünlerinin seçiminde gereksinilen, denet¬ lenmiş tüm bilgilerin elde edilebileceği ve ürünlerin yaşam döngüsünde rol alan karar vericilerin ortak bir dil ile anlaşılmalarını sağlayabilecek "bilgi iletişim sisteminin" geliştirilmesidir (1. Bölüm). Birbiri ile yakından ilişkili olan bu iki konunun bir bütün olarak incelenmesinde ve yapı ürünlerinin seçiminde kullanılma olasılığı bulunan yaklaşım ve yöntemler işlevsel amaçlarına göre gruplandırılarak incelenmiştir, incelemeler sonucunda "sistemler yâlclaşımı"nın konuların tanımlanması ve arasındaki ilişkilerin kurulmasında kullanılabileceği, diğer yöntemlerin ise dar kapsamlı olup ancak ürün seçiminde yer alan süreçlerin düzenlenmesinde yol gösterici niteliklerinden yararlanılabileceği görülmüştür (2. Bölüm). îki konuyu da içeren "yapı ürünleri seçim sistemi" sistemler yaklaşımındaki "sistem" tanımlarına dayanarak tanımlanmış ve sistemin temel parametreleri, belirlenmiştir. Parametreler arasındaki ilişki düzenine bağlı kavramsal bir seçim sistemi geliştirilmiştir (3. Bölüm). Yapı ürünleri seçim sistemi çevresinde yer alan, paralel bir sistem niteliğinde olan "yapı ürünleri bilgi iletişim sistemi."nin günümüz koşullarına bağlı sorunları genel hatlarıyla belirlenmiş ve bu sorunların çözümünde kullanılma olasılığı bulunan sistemler incelenmiştir. Yapılan irdelemeler.sonucunda, sistemlerin bir kısmının değişik amaçlara yönelik ve dar kapsamlı diğer bir kısmının, ise doğrudan kullanılamadığı ancak ürünlere ait bilgilerin sınıflandırmalarında yol gösterici niteliklerinden yararlanılabileceği görülmüş ve belirlenen bilgi iletişim sorunlarının çözümünü içeren yeni bir "yapı ürünleri bilgi iletişim sistemi" geliştirilmiştir (4. Bölüm). Tanımlanmış olan yapı ürünleri seçim sisteminin yapısı değiştirilmeden, sistemde yer alan temel parametrelerdeki süreçler düzenlenerek tasarım aşamasında sistemli ürün seçiminin adımlarını belirleyen "yapı ürünlerinin seçimi için bir yöntem" geliştirilmiştir. Ardışık onbir adım ve on temel süreci içeren yöntemde, birinci adımda "sistem açılım düzeyi" belirlenmektedir. Tasarlamanın yapısına bağlı olarak sistem "eleman" düzeyinde açılmaktadır.(5. Bölüm). Çalışmanın 6. bölümünde sonuçlar ve öneriler, ek'inde ise geliştirilen seçim yönteminin uygulama örneği yer almaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Performans yaklaşımı; Sentler yöntemi; Baehre tekniği