Günümüzde kent meydanlarında bir etkileşim yöntemi olarak kiosk: İnteraktif tasarım uygulaması - Zedeli, Amine Refika (My University, 2021)
Bu tezin hazırlanmasındaki amaç; günümüz interaktif dijital medya iletişim yöntemlerinden biri olan kioskun çok dar bir alanda kullanıldığının gözlenmesi sonucu kioskun bireylerin algıda seçiciliğini artıracak farklı bir iletişim yöntemi olabileceğini ve bu iletişim yönteminin sosyal etkileşimde rol oynayabileceğini ortaya koyabilecek bir kaynak oluşturmaktır. Bu çalışma da teknik incelemeler, güncel gelişmelerin araştırması, doküman analizi, kuramsal çerçeve bağlamında olay analizi, anket çalışması sonucunda bir uygulama tasarlanması yapılmıştır. Tezin amacı doğrultusunda, kuramsal çerçeve ortaya koyulmuş, kioskun tanımlanması yapılmıştır. Kiosk türleri ve işlevleri, kullanım alanları örneklerle incelenmiştir. Kiosk kullananların deneyimi ve sonrasındaki sürecin sosyal etkileşime katkısını ortaya koymak için çalışmada interaktif medyanın bir aracı olarak hizmet eden başarılı kiosk örnekleri internet üzerinden doküman analizi araştırma yöntemiyle taranmıştır. İnteraktif medya aracı olan kioskların kamusal alanlar ve kent meydanlarındaki etkileşim süreçleri başarılı tasarım örnekleri üzerinden incelenmiştir. Ortaya çıkan bulgular sonucunda belirlenen hedefler doğrultusunda bir kiosk uygulaması tasarlanmıştır. Bu tez çalışmasında kent meydanlarında interaktif bir medya aracı olan kiosk cihazları bir etkileşim yöntemi olarak incelenmiştir. Bu amaçla kioskların teknik işlemlere hizmet etmek dışında sosyal işlevlerinin de olabileceği gösterilmek istenmiştir. Bu doğrultuda sonuç olarak yapılan araştırmalar sonunda interaktif bir deneyim sunan kiosk uygulamasına tezin son bölümünde yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: İnteraktif medya; Kiosk; Kent meydanları