İlaç taşıyıcısı olarak gözenekli hidroksiapatit (HAP) kullanımının incelenmesi - Özkut, Hacer Merve (My University, 2012)
Kontrollü ilaç salımı, ilacı daha az dozda, seyrek aralıklarla, yan ve zararlı etkilerden arındırarak hedef bölgeye gönderme çalışmalarıdır. Bu çalışmalarda ilaç taşıyıcı sistemin biyouyumluluğu büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle yüksek biyouyumluluğu sayesinde hidroksiapatit biyoseramiği öne çıkmaktadır. Kontrollü ilaç salımında istenen uzun dozlama aralığı ve kontrollü salım hızı, hidroksiapatit biyoseramiği üzerinde farklı çalışmaların geliştirilmesine yol açmıştır. Bu çalışmada farklı çözelti başlangıç konsantrasyonlarındaki ibuprofen ilaç etken maddesinin gözenekli hidroksiapatit tabletler üzerine adsorpsiyon davranışları incelenmiştir. Ayrıca farklı gözeneklilikteki hidroksiapatit tabletlere yüzeyden damlatma yöntemiyle adsorbe edilen ampisilin sodyum ilaç etken maddesinin, hidroksiapatit tabletlerden salım kinetikleri gözlemlenerek, gözenekliliğin ilaç salımına olan etkileri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Hidrosiapatit; Ampisilin sodyum; İbuprofen; Adsorpsiyon