Çok amaçlı bulanık lineer taşıma problemi - Gonce, Hale (My University, 2005)
Lineer programlama probleminin özel bir şekli olan taşıma modelinde amaç, malların kaynaklardan hedeflere minimum maliyetle taşınmasıdır. Taşıma modeli ayrıca stok kontrolü, işgücü programlama, personel atama gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Problemleri daha gerçekçi şekilde ele almak ve maliyet minimizasyonunun yanında dağıtım güvenliği, dağıtım süresi gibi amaçları da dikkate almak için taşıma modelinde çok amaçlı yapı gündeme gelmiştir. Çok amaçlı taşıma probleminde bulanıklık iki şekilde ortaya çıkmaktadır. İlki arz-talep miktarı ve fiyat parametreleri kesin olarak verilen çok amaçlı problemin bulanık tekniklerle çözümüdür. İkincisi ise problemin parametrelerinin bulanık yapıda olmasıdır. Tezde taşıma problemi ve çözüm teknikleri, bulanık temel kavramların tanımları ve bulanık lineer programlama problemleri için geliştirilen bazı çözüm yöntemleri verilmiştir. Tezin son bölümünde, tek amaçlı bulanık lineer taşıma problemi için verilen parametrik bir çözüm yaklaşımından sonra çok amaçlı lineer taşıma problemi için optimal uzlaşık çözüm üreten iki bulanık programlama yaklaşımı ve ayrıca bulanık arz-talep miktarlarına sahip çok amaçlı lineer taşıma probleminin çözümü için bir yaklaşım sunulmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Çok amaçlı taşıma problemi; Bulanık matematik programlama