Menkul kıymet yatırım fonlarından oluşan optimal portföy seçimi ve riske maruz değer yöntemiyle portföy riskinin belirlenmesi - Naghıyev, Teymur (My University, 2009)
Son dönemlerde gerek global, gerekse de ülke çapında yaşanılmış finansal krizler, ekonomik düşüşler finansal kurumlarda risk yönetimi konusunun önemini daha da artırmıştır. Bu nedenle de uluslararası alanda karşılaşılabilecek riskin ölçülmesi ve onun olumsuz sonuçlarına karşı önlemlerin alınması konusunda bir çok araştırma yapılmış, risk ölçüm yöntemleri oluşturulmuştur. Günümüzde, özellikle piyasa riskinin hesaplanmasında en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de finans dalında 1990'lı yıllardan sonra ortaya konulmuş Riske Maruz Değer yöntemidir. Çalışmanın amacı, optimal portföy oluşturulması, portföy riskinin ölçümünde Riske Maruz Değer yöntemi ve onun hesaplama metotlarını incelemek ve bir uygulama üzerinde daha detaylı şekilde anlatmaktır.Burada, öncelikle, bireysel yatırımcıların yatırımlarında daha çok tercih ettikleri menkul kıymet yatırım fonlarının ortaya çıkışından ve tarihi gelişim sürecinden bahsedilmiş, finansal piyasalarda yapmış oldukları işlemler ve günümüzde taşıdıkları önem hakkında bilgi verilmiştir. Sonra ise risk, risk türleri, beklenen getiri, geleneksel ve modern portföy teorileri ele alınarak, Markowitz'in Ortalama Varyans Modeli ile optimal portföy seçimi süreci anlatılmıştır. Ayrıca Riske Maruz Değer kavramından, onun öneminden, hesaplanabilmesi için gereken parametrelerden ve parametrik ve parametrik olmayan hesaplama yöntemlerinden, özellikle de Varyans-Kovaryans yönteminden bahsedilmiştir. Uygulama kısmında ise, sermaye piyasasında işlem gören menkul kıymet yatırım fonlarını temsil etme gücü yüksek olan B Tipi Likit Fonların 3 yıllık günlük piyasa fiyatlarından yararlanılarak, Markowitz'in Ortalama Varyans Modeli'ne göre etkinlik sınırı çizilmiş, optimal portföyler oluşturulmuş, sonra ise bu portföylerin Varyans-Kovaryans yöntemiyle Riske Maruz Değer'leri hesaplanmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: Yatırım fonları; Risk; Riske maruz değer