Yönetim bilgi sistemlerinin endüstriyel sistemlere kurulmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri - Güngör, Ceyda (My University, 2001)
Endüstriyel toplumdan bilgi toplumuna geçiş sürecinin yaşandığı çağımızda, işletme yapılarının karmaşıklaşması ve kullanılan bilgi miktarının giderek çoğalması nedeniyle bilginin elde edilmesi, düzenlenmesi, saklanması ve iletilmesi işlemlerinin önemi artmaktadır. Yöneticilerin ihtiyaçlarım karşıladığı sürece anlamlı olan bilgiye çabuk ulaşmak, işletmedeki ve pazardaki tüm gelişmeleri yalandan takip ederek hızlı tepki vermek organizasyonların geleceği için ciddi önem taşımaktadır. Bir organizasyondaki karar vericinin anlık olarak her türlü bilgiye ulaşması kurulacak ve iyi işletilecek bir yönetim bilgi sistemiyle sağlanabilmektedir. Modern bir endüstriyel sisteme, yönetim bilgi sisteminin kurulması fînansal kaynakların ve insan kaynaklarının entegrasyonunu gerektiren karmaşık ve zor bir süreçtir. Yönetim bilgi sistemi kurma projesi yürüten işletmeler, bu süreci kolaylıkla kontrol edememekte, planlayamamakta ve birçok sorunla karşılaşmaktadır. Bu çalışmada, giriş bölümünde son yıllardaki gelişmeler doğrultusunda bilginin, bilgi işlemenin ve yönetim bilgi sisteminin endüstriyel sistemler için gerekliliğine yer verilmiştir, ikinci bölümde, yönetim bilgi sistemi bilgi, sistem ve bilgi sistemi kavramlarının temellerinden hareketle tanımlanmıştır. Ayrıca yönetim bilgi sisteminin amaçlarına, karakteristiklerine ve endüstriyel sistemler için önemine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, yönetim bilgi sisteminin endüstriyel sistemlere sistem geliştirme yaşam döngüsü yaklaşımı ile kurulması projesinin aşamaları detaylı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde, yönetim bilgi sisteminin kurulmasında kullanılan alternatif yaklaşımlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise, yönetim bilgi sisteminin kurulmasında karşılaşılan sorunlar incelenmiş ve bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri sunulmuştur. Son bölümde, hazırlanan bir soru setinin çeşitli firmalara uygulanması ile yönetim bilgi sisteminin kurulmasında karşılaşılan problemler önem dereceleri ile birlikte belirlenmiş ve en önemli problemlerin çözümünde en fazla katkıyı sağlayacak kritik öneriler ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde ise, uygulamadan elde edilen bilgiler ışığında genel değerlendirmeler yapılmış ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Bilgi sistemi, yönetim bilgi sistemi, sistem geliştirme yaşam döngüsü yaklaşımı, organizasyonel davranış, organizasyonel değişim, değişim yönetimi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Yönetim bilgi sistemi; endüstriyel sistemler; sorunlar ve çözüm önerileri