İnsan kaynağı yönetiminde kullanılan kalitatif tekniklerin verimliliğe etkileri - Yılmaz, Seher (My University, 1993)
Bu araştırmanın amacı, ülkemizin gelişmiş bir sanayi bölgesindeki özel ve devlet kuruluşlarında, insan kaynağı yönetiminde kalitatif tekniklerin ne ölçüde uygulandığını saptamak ve bu bölgenin, ülkenin sanayi yapısını yansıtması nedeniyle, Türkiye bazında genelleme yapmaktır. Tezin birinci bölümü insan kaynağının isletmelerin verimliliği acısından önemini, ikinci bölümü, insan kaynağı yönetimi ile ilgili teorik bilgileri, üçüncü bölümü ise Kocaeli Sanayi Bölgesi'nde insan kaynağı yönetiminde kalitatif tekniklerin kullanım durumunu içermektedir. Birinci bolumde, insan Kaynağının önemi, verimliliğe etkileri ve bu kaynağın etkin yönetiminin isletmeye ve iş gücünün kendisine neler kazandırdığı incelenmiştir. İkinci bölümde insan kaynağı yönetiminde kullanılan kalitatif tekniklerin neler olduğu ve "İşletmede İnsan unsuru" hakkında çeşitli yaklaşımlar ele alınmıştır. üçüncü bölümde ise. Sanayi Odasınca belirlenen ve 1991 yılında, üretimden satışlara göre Türkiye'nin en büyük 500 işletmesi sıralamasına giren, Kocaeli Sanayi Bölgesi isletmelerinde, insan kaynağı yönetiminde kalitatif tekniklerin ne ölçüde uygulandığını belirleyen araştırma yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına dayanarak, bu işletmelerde insan kaynağının verimliliğini arttırmak amacıyla çeşitli kalitatif tekniklerin tanınıp, kullanıldığı, fakat bu uygulamaların sağlıklı ve yeterli düzeyde yapıldığını söyleyebilmek için isletmelerin bünyelerindeki kadroların insan ilişkileri konusunda dana çok eğitilmiş olması gerektiğini belirtmeliyiz. Bu isletmelerin bir bölümünün henüz eğitim teşkilatlarının olmadığı da saptanmıstır. Günümüzde önemi açıkça, ortaya konmuş olan katılımcı yönetime isletmelerin büyük çoğunluğunun yer vermediği ve is~ görenlerin örgüte bağlılıklarını -böylece örgütle bütünle sin, örgüt amaçları doğrultusunda çapa sarf etmelerini- sağlamak için gereken unsurları yerine getirmedikleri, isgörenlerin yaratıcı güçlerini kullanmalarına olanak verilmediği belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1993
Keywords: İşletmelerin üretim kaynakları; Yönetimde haberleşme