Yüksek hızlı aşağı yönde paket erişimi teknolojisinin benzetimi - Köroğlu, Ahmet İnanç (My University, 2007)
W-CDMA sistemlerine yapılan en önemli ilavelerden biri yüksek hızlı asagı yönde paketerisiminin (HSDPA) sisteme eklenmesidir. Bu yeni teknolojinin standardizasyonuna,2002 yılında W-CDMA Sürüm 5'te baslandı. HSDPA, günümüzde kullanılan digeryüksek veri hızlı kablosuz teknolojilere oranla sistemi daha rekabet edebilecek sekildeasagı yönde tepe veri hızını ve paket veri etkinligini artırır.HSDPA (Yüksek Hızlı Asagı Yönde Paket Erisimi) tıpkı EDGE'nin GSM için yaptıgıgibi, WCDMA için de benzer bir baslangıcı temsil etmektedir. Arabirim kapasitesinde ikikat artıs, veri hızlarında asagı yönde yönünde bes kat artıs saglar. HSDPA ayrıca sebekeve terminal arasındaki seyahat süresini kısaltarak, asagı yönde transmisyon gecikmesürelerini azaltır.Bu tez, yeni bag uyarlama teknikleri ve fiziksel kanalların, modülasyonların vekodlamaların yapısındaki modifikasyonları da içine alacak sekilde HSDPA'nın WCDMAfiziksel ve iletim katmanlarına kattıgı temel degisimleri kapsar.Tezin birinci bölümünde sayısal modülasyonun kullanım amacı ve gerekliligindenbahsedilmektedir.kinci bölümde bilgi iletiminde I/Q modülasyonunun kullanımı, polar gösterilis, I/Qformatları ve I/Q'nun kullanım amacı incelenmektedir.Üçüncü bölümde sayısal modülasyon tipleri, bit hızı ve sembol hızı kavramlarıaçıklanmıs ve 16QAM modülasyonunun MATLAB programında modellenmesiyapılmaktadır.Dördüncü bölümde UMTS sistemi, UMTS servisleri, UMTS mimarisi, 3G frekansları,temel UMTS kodları, UMTS zaman dilimleri, kanal kodlaması ve UTRA kanalları çokgenis bir sekilde tanıtılmaktadır.Besinci bölümde HSDPA yapısı, HSDPA kanalları, HSDPA kanal kodlaması, maksimumveri hızı, HARQ, artan fazlalıgın kullanımı, iç-TTI aralıgı ve HARQ islemleriincelenmektedir.Altıncı bölümde MAC mimarisi tanıtılmaktadır.Yedinci bölümde HSDPA sisteminin kapasitesi ve performansı örneklerlegösterilmektedir.Sekizinci bölümde ise bir HSDPA süreci tüm parametreler kullanılarak MATLABprogramında gerçeklestirilmekte ve birçok kombinasyonlar kullanılarak farklı girisparametreleriyle farklı sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca bu sonuçlar birbirleriylekarsılastırılarak çesitli yorumlamalar yapılmaktadır.Dokuzuncu bölümde ise sekizinci bölümde elde edilen sonuçlar ve ulasılan hızlaryorumlanmakta ve sonuç olarak HSDPA sisteminin sagladıgı avantajlardan bahsedilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: NEDEN SAYISAL MODÜLASYON; POLAR FORMDA İŞARET DEĞİŞİMLERİ VEYA MODİFİKASYONLARI; DİK AÇI GENLİK MODÜLASYONU