Biyomimetik yöntemle sentezlenmiş hidroksiapatit ile granül greft malzemesinin üretimi - Benlioğlu, Sinem (My University, 2010)
Kemiği oluşturan inorganik fazın, hidroksiapatit (HA) olarak adlandırılan bir çeşit kalsiyum fosfat apatiti olduğu bilinmektedir. HA [Ca10(PO4)6(OH)2], yüksek biyouyumluluğu ve kemiğin mineral yapısına benzerliği nedeniyle ortopedi ve diş hekimliği alanlarında yaygın bir kullanım alanına sahiptir.Bu çalışmada, sert doku uygulamalarında yaygın olarak tercih edilen HA seramiği, kalsiyum ve fosfor içeren başlangıç maddeleri kullanılarak, fizyolojik koşullarda (37ºC, pH:7.4) sentetik vücut sıvısı (SVS) içinde üretilmiştir. Sentezlenmiş biyomimetik HA tozlarının TEM görüntüleri yaklaşık olarak 2-5nm çapında ve 20-50nm uzunluk aralığında değişen, çubuksu yapıya sahip ve kemikteki HA yapısına benzerlik gösteren saf HA yapısına sahip olduğu belirlenmiştir. SVS içinde sentezlenmiş HA tozlarının boyut dağılım grafiği (zeta sizer) HA tanecik boyutlarının 40-400nm aralığında değiştiğini göstermiştir. Çalışmalar sonucunda, numunelerin FT-IR ve X ışını difraksiyon cihazları (XRD) ile kimyasal yapıları, Zeta Sizer cihazı kullanılarak tane boyutları, BET analizi ile de yüzey alanları belirlenmiştir. Ayrıca, sentezlenen tozların morfolojileri TEM ve SEM görüntüleri ile incelenmiştir. SVS içinde çöktürülerek sentezlenmiş biyomimetik HA seramik tozundan klinik uygulamalara uygun çeşitli greft malzemesi üretimleri denenmiştir. Greft malzemesi üretimine ait denemelerde başlangıç çözeltilerine PVA ilavesi ve biyomimetik HA tozuna PVA ilavesi olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemlerin her ikisinde de yağ ilavesinin numunelerin boyut ve morfolojik yapı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Nanoboyuta sahip saf HA fazı içeren biyomimetik HA numuneleri elde edilerek, bu numunelerin granül greft malzemesi üretiminde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Dişin yapısında bulunan bölümler; Kemiklerin yapısı ve çeşitleri; Hidroksiapatit; Biyomimetik; Sentetik vücut sıvısı; Granül; Greft