Su soğutma gruplarında enerji verimliliğin arttırılması - Sıvakcı, Yusuf (My University, 2019)
Soğutma sistemlerinin işletilmesi, ticari ve endüstriyel tesislerde elektrik tüketiminin büyük bir bölümünü oluşturabilir. Bu tüketimdeki başlıca kaynak kompresörün tükettiği güçtür. Kompresörün tükettiği güç kondenserin çalışma şartına bağlı olarak değişir. Dış ortam sıcaklığındaki değişkenlik kompresörün tükettiği gücü direkt olarak etkiler. Bu çalışmada, hava soğutmalı kondenserle kurulmuş soğutma sisteminin performans katsayısını (COP) arttırmak için iklimlendirme sistemlerinde oluşan atık havanın nasıl kullanılabileceği araştırılmış ve %100 taze hava ile çalışan havalandırma sistemi ile soğutucu grubu incelenmiştir. Havalandırma sisteminden dışarıya salınan atık havanın kondenser ile temas etmesi sağlanarak soğutma sisteminin COP değişimi analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar dış ortam sıcaklığına bağlı olarak COP değerinde %14,76 ile %3,46 arasında iyileşme olduğunu göstermiştir. Sistem tasarımının ekonomik analizi yapıldığında ise geri ödeme süresi 3,03 yıl olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın önemi daha önceleri çalışma yapılan evaporatif kondenserlere alternatif oluşturabilecek yeni bir sistem olmasıdır. Bu çalışmadaki sisteminin yatırım maliyeti oldukça düşüktür. İşletme esnasında bakım ve ek giderleri yoktur. Bu çalışma bu yönüyle işletmeye herhangi bir ek maliyet getirmeden soğutma sisteminin COP’sinin yükseltilebileceği göstermektedir.
Tez (Yüklsek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: COP; Kompressör; Kondenser; Chiller; İklimlendirme