Hisse senedi opsiyonları ve fiyatlandırması - Salı, Sinan Burak (My University, 1999)
Çalışmanın amacı hisse senedi opsiyonlannın fiyatlama ilkelerini inceleyerek, Türkiye şartlarında uygulanabilirliğini araştırmaktır. Bu genel amaç doğrultusunda öncelikle opsiyon piyasasının genel yapısı ve işleyişi belirtilmiştir. Daha sonra opsiyon sözleşmelerinin fiyatlama esasları açıklanmış, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda yüksek işlem hacmine sahip Migros, Tüpraş ve Yapı ve Kredi Bankası hisse senetleri seçilmiş ve bu hisse senetleri için Black-Scholes ve Binom opsiyon fiyatlama modelleri kullanılarak opsiyon primleri hesaplanmıştır. Ayrıca opsiyon priminin bulunmasında en önemli değişken kabul edilen volatilitenin yaklaşık hesabında, hisse senetlerinin geçmişe dönük değerleri kullanılmıştır. Bu yöntemle, Migros, Tüpraş ve Yapı ve Kredi Bankası'nm hisse senetlerinin bir ve üç aylık volatilite değerleri bulunmuştur. Çalışmada genelde binom modeli ile hesaplanan opsiyon primleri biraz daha yüksek çıkmıştır. Yatırımcıların kar-zarar profilleri incelendiğinde ise, bazen opsiyon alıcısının, bazen de opsiyon satıcısının karda olduğu görülmüştür. Ayrıca geçmişe dönük volatilite değerleri daha sonra gerçekleşen volatilite değerleri ile karşılaştınlmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda bir aylık volatilite değerlerinin üç aylık volatilite değerlerinden daha doğru sonuçlar verdiği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999
Keywords: Hisse senedi opsiyonları fiyatlandırma özellikleri; Opsiyon fiyatlama modelleri