Mobil arıcılığa uygun ısı yalıtımlı arı kovanı tasarımı ve prototip imalatı - Ergün, Mustafa (My University, 2019)
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve TÜİK verilerine göre ülkemizde ve dünyada arı koloni sayısı yıllar itibari ile artmaktadır ve arıcılık önemli bir tarımsal faaliyet haline gelmektedir. Çalışmada, ısı yalıtımlı plastik ve geleneksel ahşap kovanlardaki kolonilerin genel bakım ve kovan nakliyesi karşılaştırılmış ayrıca on bir ay boyunca yarım saatte bir kayıt altına alınan sıcaklık ve nem değerlerinin koloni gücü ve bal üretimi üstünde ki etkileri gözlenmiştir. Her iki kovana da aynı kraliçe arıdan olan ve aynı günlerde ana gözünden çıkan eşit koloni gücüne sahip arılar yerleştirilmiştir. Deneyler sonucunda; mobil sisteme uygunluğundan nakliye kolaylığı olan ısı yalıtımlı plastik kovanda, koloni gücünün her mevsim yüksek olduğu ve sezon sonunda alınan ballar karşılaştırıldığında bal veriminin % 50 daha fazla olduğu saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Isı yalıtımlı arı kovanı; Mobil arıcılık; Kovan içi sıcaklık ve nem değerleri; Arı kolonisi karşılaştırma