Çok katlı ofis yapıları ve açık ofis planlama yaklaşımları/Harmancı Giz Plaza, Sabancı Center, Kanyon ve Nida Kule örneklerinde açık ofis planlama yaklaşımlarının irdelenmesi - Kayan, Nahide (My University, 2009)
Çok katlı yapı ihtiyacı çok uzun yıllar öncesine dayanmaktadır ve tüm dönemlerde prestij yapıları olarak kullanılmışlardır. Bu sebeple zaman içerisinde çoğunlukla ofis kullanıcıları tarafından çok katlı yapılar tercih edilmiş ve birer güç sembolü haline gelmiştir. Giriş bölümünde çok katlı yapıların oluşum süreci ile çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi ele alınmaktadır.İkinci bölümde çok katlı ofis yapılarının tarihsel gelişimi, dünya da çok katlı ofis yapılarının kent içindeki konumları ile kent içinde oluşturdukları etkiler ele alınmaktadır. Dünya ölçeğinden Türkiye ölçeğine inilerek Türkiye'deki çok katlı ofis yapılarının tarihsel gelişimi incelenmiştir. Araştırma sonucunda Türkiye'deki çok katlı ofis yapılarının çoğunlukla İstanbul'da bulunması sebebiyle İstanbul ölçeğine inilerek, çok katlı ofis yapılarının İstanbul içindeki konumları ve etkileri incelenmektedir.Üçüncü bölümde çok katlı ofis yapılarında kat plan çözümleri incelenerek gruplara ayrılmaktadır. Kat plan çözümlerinin oluşum süreçleri ile olumlu ve olumsuz yönleri ele alınmakta ve karşılaştırılmaktadır.Dördüncü bölümde, prestij ve güç sembolü olarak tercih edilmekte olan çok katlı ofis yapılarının ofis plan çözümlerinde de devamlılığı için açık plan çözümlerinin kullanılmakta olduğu anlatılmaktadır. Ayrıca açık plan tipinin planlamasında dikkat edilmesi gereken etmenler ele alınarak incelenmektedir. Teknik, işlevsel ve psiko-sosyal etmenler olarak alt başlıklarıyla ele alınmaktadır.Beşinci bölümde, yapılan alan çalışmasının amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılarak, seçilen binalar incelenmektedir. Uygulanan anket çalışmaları bina ölçeğinde değerlendirilmekte ve açık ofis planlı çok katlı bir yapıda kullanıcı sorunları irdelenmektedir.Altıncı bölüm olan son bölümde tez konusunun sonuçları oluşturulmaktadır. Çok katlı yapı oluşumunun olumlu ve olumsuz sonuçları, açık ofis planda kullanıcı memnuniyeti incelenmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Çok katlı ofis yapıları; Ofis plan tipleri; Açık planlı ofis