İstanbul'da soylulaştırma : Galata örneği - İslam, Tolga (My University, 2003)
Soylulaştırma orta sınıfların şehir merkezlerindeki fakir mahallere yerleşmelerini ve oradaki eski yapı stokunu rehabilite etmelerini içerir. İstanbul son 20 senedir böyle bir deneyim yaşamaktadır. Bu çalışmada Galata' daki soylulaştırma süreci soylulaştıncılara ve süreçten etkilenen tarihi doku üzerine yoğunlaşarak analiz edilmiştir. Ayrıca İstanbul'daki değişik soylulaştırma örnekleri arasında karşılaştırmalar yapılarak, şehir genelinde cereyan eden süreç hakkında fikir sahibi olunmuştur. Soylulaştırmanın şu ana kadar İstanbul'daki tarihi doku üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Süreçle tarihi şehir merkezlerinde bakımsızlığa terk edilmiş konut stokunu rehabilite ve restore etme yönünde bir talep oluşmaktadır. Bu talebin doğru politikalarla kontrol edilmesi ve yönlendirilmesi ile yıllardır ihmal edilen bir çok yapının bakım ve onarım sorunları çözülebilir. Galata'yı soylulaştıranlar, demografik ve sosyo-kültürel yapılan ile, yurt dışındaki soylulaştıncılara oldukça benzemektedir. Tarihi doku ile sosyal ve kültürel aktivitelere yakınlığın bölgenin tercih edilmesinde en önemli etkenler olduğu görülmüştür. İlk belirtilerin görülmesinin ardından geçen 15 yıla rağmen, Galata' daki soylulaştırma süreci hâlâ başlangıç ile olgunlaşma aşaması arasında bir ara safhada seyretmektedir. Sürecin bu kadar yavaş ilerlemesinin en büyük sebebi konut alanlannda faaliyet gösteren imalathanelerdir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Soylulaştırma; Tarihi çevre koruma; Tarihi şehir merkezi; Galata