Plastik enjeksiyon kalıplarında akış karakteristiklerinin incelenmesi - Sözer, Serap (My University, 2001)
Plastik malzemelerden imal edilmekte olan çeşitli parça ve mamuller günümüzde, otomotivden beyaz eşyaya, oyuncaktan elektronik sektörüne kadar tüm alanlara girmiş ve yoğun bir kullanım alanına sahip olmuştur. Böylesine çok talep edilen bir mühendislik malzemesi olması dolayısıyla, plastiğin biçimlendirilme yöntemleri üzerinde yoğun araştırmaların yapılması bir zorunluluk haline gelmiş ve günümüze kadar bu alanda büyük gelişmeler kaydedilmiş bulunmaktadır. Halen bu gelişmelerin sürdüğü, sık sık yeni malzeme türlerinin lanse edildiği ve plastik malzeme üretim prosesleri ile parça ve profil imalatında aşamalar kaydedildiği bilinmektedir. Plastik mamul üretiminde en popüler imalat yöntemlerinden bir tanesi enjeksiyon metodudur. Enjeksiyon metodu, plastiğin uygun sıcaklıkta ergiyik haline getirilmesi, bunun belli bir basınçta kalıba basılması ve kalıbın soğutularak mamulün kalıptan dışarı alınmasından meydana gelen bir işlem topluluğu olarak tanımlanabilir. Enjeksiyon makinası, Kalıp soğutma ve havalandırma sistemleri, sıcak ve soğuk yolluk sistemleri gibi bir çok ana ve yardımcı ekipman söz konusu proseste önemli rol oynarlar. Plastik parça imalatında en çok uygulanan yöntem enjeksiyon olduğundan, bu çalışmada plastik enjeksiyon kalıplarındaki malzeme akışını etkileyen karakteristikler ve bunların parça kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Plastiklerin akışının analizi; Enjeksiyon basıncı; Yolluk dizaynı ve dengeleme; Geçit tasarımı; Enjeksiyon makinası sistemi ve operasyonları