Düzlem çerçevelerin analizi için matris deplasman metodu ile geliştirilmiş program - Güngör, R. Faruk (My University, 2000)
Bu çalışmada Matris Deplasman Metodu'ndan faydalanarak bir yazılım hazırlanmıştır. Önce metodun hesap aşamaları genel bir yaklaşımla incelenmiştir. Hesap aşamaları ana hatlar itibariyle, yapının denge denkleminden sistem rijitlik matrisini oluşturarak bilinmeyenlerin düğüm noktası deplasmanları olması dolayısıyla bunların bulunması ve eleman uç kuvvetlerine ulaşılmasıdır. Bu çalışmanın konusu olan program, düzlem çerçeveler üzerinedir. Çeşitli mesnet durumları (sabit, kayıcı, ankastre kayıcı mesnetler) ve ara moment mafsalları bu programa dahil edilmiştir. Yükler statik karakterli olup Lmertebe Teorisi kabulüne göre program yazılmıştır. Paket programlarda göremediğimiz ara hesapların da matrisyel biçimde görülebildiği gibi bu sonuçlar üzerinde kolayca istenilen değişiklikleri yapmak mümkündür. Örneğin, hesaplanan düğüm noktası yük vektöründe değerleri değiştirebilmek gibi. Program Ms Excel ortamında Visual Basic Programlama Dili desteğiyle programcıklar halinde yazılmıştır. Bazı sayısal uygulamalar program tarafından çözülmüş ve bu uygulamaların sonuçlan Sap 2000 yardımıyla teyid edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Matris deplasman metodu; Yaphes programı