Anahtarlı relüktans motorları ve bu motorların demiryollarında kullanılması - Özgür, İsmail (My University, 1995)
Anahtarlı Relüktans moturu, son yıllarda değişik tiplerde endüstride birçok uygulama alanı bulmuştur. Son zamanlarda uygulamalarda DC ve AC motorlara ciddi bir rakip olarak ortaya çıkmıştır. Relüktans motorlarının yaygın olarak kullanım alanı bulması için daha çok gelişmelere ihtiyaç duyulmasına rağmen, DC ve AC sistemler ile karşılaştırıldığında teknik özellikleri ve ekonomik yararlarıyla daha avantajlı bir duruma gelmiştir. Değişken hız tahriği uygulamalarında, motorun tasarım özelliklerinin iyileştirilmesi ve performans avantajlarının yüksek olmasından dolayı günümüzde geniş bir kullanım alanı bulabilmektedir. Motorun düşük hızlarda yüksek moment verebilmesi, boyutlarının aynı güçteki konvansiyonel makinalara nazaran daha ufak olması, yapısal özelliklerinin çok basit olması, kontrolünün ekonomik ve verimli bir şekilde yapılabilmesi, motorun endüstri uygulamaları açısından cazip duruma getirmektedir. DC motorlar genellikle problemli makinalardır. Bu makinalarda çok miktardaki toz ve kir yüzünden soğutma havası yalıtım teçhizatına zarar verir ve komitasyonun zor olması nedeniyle elektriksel ve mekanik gücün elde edilmesinde zorluklar meydana getirir. Bu dezavantajlara karşı AC motorun kullanılmasıyla komitasyon problemi ortadan kalkmış ve yüksek bir kullanım olanağı sağlanmıştır. Bobinlerdeki yalıtım sınırlanması Sincap kafesli motorun kullanılmasıyla yalıtım sisteminin de güvenirliğini arttırmıştır. Anahtarlı Relüktans motorlarında ise statorda basit şekilde az sayıda bobin bulunur (genellikle 8). Bu özellik yalıtım sisteminin güvenirliliğinde önemli bir gelişme sağlamaktadır ve gerektiğinde sistemin bakımında büyük bir basitleştirme sağlar. Üstelik rotor üzerinde sanmlann bulunmayışıda motorun sağlamlılığını arttırır. AC motorların eşit tipteki bir DC motora göre daha ucuz olmasına rağmen, kontrol sisktem maliyetinin fazla olmasından dolayı ilk maliyetleri çok daha pahalıdır. A.R. Motomun kullanılmasındaki amaç bu dezavantajı minimuma indirmektedir. Bu motorun elektriksel elemanlarının maliyetleri aynı tipteki motorlara göre çok daha azdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Anahtarlı relüktans motorları; anahtarlı relüktans motorlarının kontrolu; anahtarlı relüktans motorunun ulaşım uygulamalarında kullanılabilmesi için elde edilen karakteristiklerinin irdelenmesi