Isi pompalı kurutucu evaporatörünün modellenmesi ve kurutma performans parametrelerinin incelenmesi - Balioğlu, Önder (My University, 2015)
Avrupa’da artan çevre bilincinin yanı sıra Eko Tasarım şartları ve ilgili yasal düzenlemeler dayanıklı tüketim malları pazarında rekabeti oldukça arttırmaktadır. Evsel kurutma makineleri açısından bakıldığında, enerji verimliliğinin artışı ısı pompası sisteminin evsel çamaşır kurutma makinelerine entegrasyonu ile hız kazanmıştır. Bu sistemlerin fiyat rekabetçi olarak tasarlanması, bu sistemlerin modellenmesini ve en uygun performans seviyesine getirilmesini önemli kılmaktadır. Bu doktora tez çalışmasında, söz konusu ısı pompası sisteminin buharlaştırıcısının modellenmesi ve en iyi performans noktasını sağlayacak çalışma koşullarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Tez çalışmasının birinci bölümünde, literatürde konu ile ilgili geçmişte yapılan çalışmalar ve yürütülen doktora çalışmasının özgün yönü paylaşılmıştır. Özellikle Uzak Doğu’lu araştırmacıların son yıllarda bu konu üzerine çalıştığı ancak tüm çalışmaların iklimlendirme sistemleri üzerine yoğunlaştığı ve bu sektöre uygun buharlaştırıcı geometrik özelliklerini kapsadığı tespit edilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, deneysel çalışmalara konu olan ve ilgili deneylerin yürütüldüğü deney düzeneği hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulunulmuştur. Deney düzeneğinde kullanılan cihazlar ve araçlar paylaşılmıştır. Ayrıca, deney düzeneğinin kapalı hava çevriminde kullanılan eş zamanlı hava debisi ölçüm yönteminden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, deneysel çalışma çıktıları kullanılarak gerçekleştirilen teorik çalışmaların ve modelleme çalışmalarının sonuçları paylaşılmıştır. Sonuçlar ilk etapta ısı ve kütle transferi yönetici denklemleri ile modellenmiştir. Bunun sonucunda dış taraf 2 taşınım katsayısı ile kütle transfer katsayısı tespit edilmiş; literatürde var olan çalışmalar ile de kıyaslanmıştır. Elde edilen katsayılar, aynı zamanda kurulan istatistiksel model ile de değerlendirilerek, buharlaştırıcı performansı üzerine en etkin parametreler tespit edilmiştir. Tez çalışmasının son bölümünde ise elde edilen sonuçlar ile gelecek çalışmalara yol göstermesi açısından önerilere yer verilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Keywords: Isı pompası; Kurutma; Değişkenlerin analizi; Buharlaştırıcı