Çukurova bölgesinde yetişen yer fıstığında aflatoksin miktar tayini - Akel, Eda (My University, 2005)
Küflerin sekonder metebolitleri olan mikotoksinler insanlarda ve de hayvanlarda hastalıklara ve ölüme neden olabilirler. Bazı mikotoksinler veya bunların türevleri farmakolojik aktiviteleri nedeniyle antibiyotik olarak kullanılırken bazıları ise kimyasal savaş ajanları olarak kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada mikotoksinlerin önemli bir türü olan aflatoksinlerin üzerinde duruldu. Aflatoksinlerin neden oldukları hastalıklar genel olarak aflatoksikozis olarak adlandırılırlar. Akut aflotoksikozis hemen ölümle sonuçlanırken, kronik aflotoksikozis kansere, bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve başka "yavaş" gelişen patolojik durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aflatoksinlerin keşfi ile bu toksinlerin gıdalardaki konsantrasyonlarının tespiti için çeşitli metotlar geliştirilmiştir, ancak aflatoksinler dünyadaki bütün gıdalar için bir problem oluşturmaktadır. Bu nedenden dolayı aflatoksinlerin kimyasal tespiti standardize edilmiştir. Bu çalışmada standardize metotlardan biri kullanıldı ve mevcut laboratuvar şartlarında, yerfıstığı örnekleri kullanılarak metodun doğrulaması yapıldı. Ayrıca metodun güvenilir sonuçlar verdiği ispatlandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Yerfıstığı; Aspergillus türü küf mantarları; Mikotoksinler