Kırklareli ili Vize ilçesi Soğucak köyü yerleşim analizi - Bilgiç, Ebru (My University, 2009)
Bu çalışmada Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı Soğucak Köyü'nün tarihsel süreç içinde gelişimi, geleneksel sivil mimarisinin özellikleri, bu özelliklerin korunması için yapılacak çalışmalar, yeni yapılaşma için gerekli kriterlere ilişkin öneriler yer almaktadır.Birinci bölümde çalışmanın kapsamı ve izlenen yöntem hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde Soğucak Köyü'nün konumu, tarihi, topografik durumu, iklimi ve sosyal-ekonomik durumu incelenmiştir.Üçüncü bölümde koruma alanı ile ilgili analiz çalışmaları yer almaktadır.Dördüncü bölümde Soğucak Köyü yerleşim dokusunun biçimlenme özellikleri incelenmiş ve dokunun tüm özellikleri hakkında bir sınıflanma yapılmıştır.Beşinci bölümde geleneksel yapım tekniği ve malzeme incelenmiştir.Altıncı bölümde özgünlüğünü önemli ölçüde koruyan bir yapı seçilerek mevcut durum analizi yapılarak rölövesi hazırlanmış, yapıdaki hasarlar ve muhdes ekler tespit edilmiştir. Yapının özgün durumuna ait restitüsyon önerisi yapı üzerindeki izlerden yararlanılarak hazırlanmıştır. Restorasyon önerisinde restitüsyon önerisi esas alınmıştır.Son bölümde Soğucak Köyü'nün bugünkü durumu değerlendirilmiş koruma yaklaşımları ve öneriler geliştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Kırklareli; Soğucak; Yapı sistemi