Poliolefin kompozitleri ve karışımlarının elektrik yıpranma özelliklerine dış faktörlerin etkileri - Can, Nursel (My University, 2003)
Tezde PP, DYPE, bunların karışım ve kompozitlerinin (PP+PP elyaf, DYPE + PP elyaf, PP+cam elyaf) büyük katkı oranında elektrik ve dinamik- mekanik yıpranma özellikleri hem tek tek faktörlerin (elektrik (E) ve mekanik (a) gerilimleri, sıcaklık (T), farklı katkılar) hem de aynı anda birkaç faktörün, bu polimerlerin yıpranma olaylarına etkileri deneysel olarak incelenmiş, sonuçların mekanizmaları dinamik- mekanik ve elektrik özelliklerin, Infrared spektrumlarının ve mikrofotoğrafların gözlenilmesi açısından tartışılmıştır. En önemli sonuçlar aşağıdakilerdir: Hem mekanik hem de elektrik yıpranmasında katkı oranına bağlı olarak özelliklerde ekstremumlar gözlenilmiş, optimal özelliğe sahip katkı miktarları bulunmuş ve olayın polimer fiziği açısından izahı verilmiştir. Polimer malzemesinin yapısındaki aşırı molekül oluşumlarının miktarı ve boyutları polimerin bütün özelliklerini ve onların değişmelerini tayin ettiği düşünülür. Katkının en etkili miktarı, onların bu oluşumların yüzeylerinde tek kat oluşturana kadar ya da polimer - polimer karışımlarında amorf bölgeleri doldurana kadardır, Sözü edilen bütün örneklerde yalnızca elektrik alanı altında yıpranmanın mekanizmasının aynı - yE\ denklemine, elektrik ve mekanik gerilimler altında aynı anda kT ) W ' -(vrr+ vFS\ (W'-RF.\ denklemine tabi olduğu etkiler içinse, zaJS - r0 exp gösterilmiştir, - t0 ex.p kT j \ kT Tezde tartışılan deneysel sonuçlar endüstride büyük ölçüde kullanılan XLPE kablo malzemeleri için de uygulanmış, bu sonuçların geçerli olduğu kanıtlanmış ve elektrik alanı -sıcaklık süperpozisyon prensibinin doğruluğu ispatlanmış ve öneriler teklif edilmiştir, Yukarıdaki polimer ve polimer kompozitlerinin elektrik alanında ani delinme ve uzun süreli yıpranmanın hem bir elektrokimyasal süreç, hem de polimerde olan ve elektrodlardan geçen elektronların bombardımanı sonucu olduğu gösterilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Poliolefin kompozitleri; Elyaf