Düşey düzlemde düzgün yayılmış aydınlık sağlamak amacıyla yansıtıcı tasarımı - Özmen, Selin (My University, 2009)
Düşey yüzeyler üzerinde sergilenen nesnelerin eksiksiz ve doğru olarak algılanabilmesi, bu yüzeyler üzerindeki aydınlık dağılımının düzgün olmasını (ya da aydınlığın düzgün yayılmasını) gerektirir. Düşey düzlemlerdeki aydınlık dağılımının denetlenmesi asimetrik yansıtıcılar aracılığı ile sağlanabilir. Bu çalışmada, doğrusal flüoresan lamba için asimetrik yansıtıcı tasarımlarının sonuçlarına yer verilmiştir. Bölüm1'de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir.Bölüm 2'de, aydınlatma aygıtının tanımı yapılmıştır.Bölüm 3'te, aydınlatma aygıtının aydınlatma özelliklerine yer verilmiştir.Bölüm 4'te, aydınlatma aygıtının yapım özellikleri açıklanmıştır.Bölüm 5'de, yansıtıcı tanımı ve yansıtıcı biçimlerine değinilmiştir.Bölüm 6'da aygıttan çıkan ışığın yayılma açısı tanımlanmıştır.Bölüm 7'de, yansıtıcı tasarımının yapıldığı koşullar ve düşey düzlemde aydınlığın düzgünlüğünün değerlendirilmesinde izlenen yaklaşım açıklanmıştır.Bölüm 8'de, literatürde açıklanan asimetrik yansıtıcı tasarımlarına değinilmiştir.Bölüm 9'da, Çalışma kapsamında yapılan asimetrik yansıtıcı tasarımları açıklanmıştır.Bölüm 10'da, Çalışma kapsamında yapılan yansıtıcı tasarımlarının analiz ve sonuçlarının değerlendirilmesi yapılmıştır.Sonuç bölümünde, oluşan yansıtıcıların aydınlık dağılımına etkileri ortaya konularak, bugüne değin pratikte yararlanılabilir sonuçlara yenileri eklenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Asimetrik yansıtıcı tasarımı; Düzgün yayılmış aydınlık; Doğrusal flüoresan lamba