Kondenser deney sisteminin ön hesaplarının ve kalibrasyon deneylerinin yapılması - Bektaş, Ümit Murat (My University, 2005)
Küresel ısınma ve Ozon tabakasındaki delik dünyamızın karşı karşıya kaldığı en büyük çevre sorunlarındandır. Soğutma makinelerinde kullanılan CFC içerikli soğutucu akışkanlar bu çevre sorunlarının en büyük nedenlerinden birisi olarak gösterilmektedir. Bundan dolayı, birçok devlet uluslararası bir anlaşmaya imza atarak, bu gazların kullanımım azaltma yoluna gitmişlerdir. Bu çalışmada, yatay pürüzsüz boru içerisindeki yoğuşma esnasında ısı taşınım katsayısının ve basınç düşüşünün hesaplanmasına yönelik literatür araştırması yapılmıştır. Literatür araştırması sonucunda incelenmiş olan ısı taşınım katsayısının hesaplanmasına yönelik bağıntılar birbirleri ile karşılaştırılmış, sonuçlar tablo ve grafikler halinde verilmiştir. CFC gazlarının alternatiflerinden birisi olan R600a soğutucu akışkanının, yoğuşturucular da, yoğuşma esnasında meydana gelen ısı taşınım katsayısının ve basınç düşüşünün incelenmesine olanak verecek bir deney tesisatı tasarlanmıştır. Deney tesisatının tasarımında, deney tesisatım oluşturan parçaların belirlenmiş ve bu kısımlar ile ilgili boyut ve kapasite hesaplan yapılmış ve tesisattaki bazı kısımları imalatı da gerçekleştirilmiştir. Tesisattaki cam kısımların sızdırmazlık testleri ile tesisatta kullanılan basınç, sıcaklık ve debi ölçüm cihazlarının kalibrasyonları yapılmıştır. Deney tesisatında tasarım aşamasında ve ölçüm cihazlarının kalibrasyonları konusunda dikkat edilecek olan hususlar, izlenecek yöntemler ve önerilerde sonuç kısmında belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Yoğuşma; Deney düzeneği; Soğutucu akışkan devresi