Dolmabahçe Saray-Müzesi'nde sergileme ve tanıtım sorunlarının irdelenmesi ve çağdaş müzecilik bağlamında çözüm önerileri - Adanır, Hatice (My University, 1993)
Tez çalışmasının ilk bölümünde saray - müze kavramı üzerinde durulmuş, yurt dışından birkaç örnek verilerek İstanbul'daki saray - müzeler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Dolmabahçe Saray - Müze'sinin bağlı olduğu kurum, yeri, müze haline gelişi, planı ve bina hakkında bilgi verildikten sonra saraym sahip olduğu koleksiyonlara yer verilmiştir. Türlerine göre sınıflandırılmış eserler hakkında bilgiler verilirken fotoğraflarla da konu pekiştirilmiştir. Sergileme bölümünde plan üzerinde rehberli gezi işaretlenerek gösterilmiştir. Ziyaretçilere yazılı sözlü bilgilendirme konusunda neler sunulduğu incelenmiş gerek kitle iletişim araçları gerek yazılı kaynaklar ve gerekse konferans dizileri ile kamuoyunda tanıtım etkinliklerinin ne ölçüde yapıldığı saptanmıştır. Binanın strüktürel durumu dikkate alınarak çevresel koşulların denetimi için neler yapıldığı incelenmiş, dolayısıyla buraya kadar olan bölümde sarayın var olan koşullan ele alınmıştır. Bu soranların daha detaylı anlaşılıp önlemler alınmasına yardımcı olacağından ziyaretçilerin düşüncesine başvurulmuş ve bir anket düzenlenmiştir. Amacı, içeriği ve kapsamı ile ziyaretçinin de konuya iyice yaklaştırıldığı bu anket, sonuçlan değerlendirildikten sonra öneriler için yararlanılmıştır. Sonuç olarak tarihi binaların müze olarak kullanılmaları söz konusu ise bu binalarda müzecilik ilkelerinin olabildiğince uygulanmasının zorunluluğu dile getirilmiştir. Eserler için uygun ortam sağlanamıyorsa onların daha sağlıklı koşullarda sergilenmeleri ve modern müzecilik bağlamında binamn koşullanmn düzeltilmesinin gerekliliği anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1993
Keywords: Dolmabahçe; Saray müzesi