Kojenerasyon sistemlerinin egzost gazları ısısından yararlanarak absorpsiyonlu soğutma sistemlerinin uygulanması - Emanet (Panzehir), Özlem (My University, 2000)
Günümüzde enerji gereksinimi hızla artmış ve buna bağlı olarak da petrol bazlı yakıtlar doğal gaz, kömür rezervleri gibi birincil enerji kaynaklan da hızla azalmıştır. Ülkemiz enerji kaynakları açısmdan zengin bir ülke değildir ve bu kaynaklar yıllık birincil enerji ihtiyacının karşılanmasında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yeni kaynaklara yönelme veya eldeki kaynakları daha verimli kullanma zorunluluğu doğmuştur.Bu aşamada kojenerasyon sistemleri gündeme gelmektedir. Bu sistemler özellikle kaliteli elektrik enerjisi ihtiyacı bulunan tesislerde gerekli elektriği üretmekte hem de elde edilen atık ısıların proseste kullanılmasıyla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Proses ısısına ihtiyaç duyulmayan tesislerde ise mevcut atık ısı absorpsiyonlu soğutma sistemleri kullanılarak değerlendirilme yoluna gidilmektedir. Bu sayede tesisin soğutma ihtiyacı da karşılanmış olmaktadır. Kojenerasyon sistemleri kendilerini 1.5-3 yıl gibi bir sürede geri ödemektedirler. Bu çalışmada Türkiye'deki enerji durumu incelenmiş, kojenerasyon sistemleri ve absorpsiyonlu soğutma sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Ayrıca örnek bir tesis ele alınarak kojenerasyon sistemine ait fizibilite çalışması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Enerji kaynakları kojenerasyon; Absorpsiyonlu soğutma sistemleri