MHD jeneratörlerinin sonlu zaman termodinamiği çerçevesinde performans analizi - Öktem, Ahmet Sinan (My University, 1996)
Direkt enerji dönüşüm sistemlerinden, büyük çapta elektrik enerjisi üretimi için belki de en önemli ve elverişili olanı, (MHD) magneto hidrodinamik jenaratörlerdir. Son zamanların en yeni ve en gözde elektrik enerjisi üretim sistemlerinden olan MHD jenaratörlerin sonlu zaman termodinamiği çerçevesinde analizi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikle direkt enerji dönüşüm prensibi ve bu dönüşümün yararlan anlatılmıştır. Direkt enerji dönüşüm sistemlerinin kısa bir tanıtımı yapıldıktan sonra, MHD jenaratörlerin enerji dönüşüm prensipleri, tarihçesi ve MHD jenaratör çevrimleri üzerinde durulmuştur. MHD jenaratörlerin sabit sıcaklık ve sabit mach sayılı iki tipi, Brayton çevrimine benzer bir güç çevrimine uygulanmış ve her iki jenaratör tipi için elde edilen verim ifadeleri Curzon-Ahlborn verimiyle karşılaştırılmıştır. Son olarak bu iki jenaratör tipinin uygulandığı çevrimin maksimum güç ve maksimum verim şartlarının gerçekleştiği dizayn parametreleri belirlenmiş ve sonuçlar muhtelif garfiklerle ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Direkt enerji dönüşümü; Mhd jenaratörlerin yapısı ve enerji dönüşüm prensibi; Mhd jenaratör çevrimleri; Sonlu zaman termodinamiği prensibi