Alçak gerilim topraklama şebekelerinin analizi ve simülasyonu - Erden,Sedat Sertan (My University, 2004)
Alçak gerilim topraklama şebekeleri analiz edilmiş ve uygulama olarak bir alçak gerilim topraklama şebekesinde nötr hattı üzerine düşen gerilim değeri çeşitli parametreler kullanılarak incelenmiş ve simülasyonu yapılmıştır. Bu analizin yapılmasından önce, ilk olarak alçak gerilim topraklama şebekelerinin yapısı, çalışması ve arıza hallerinde davranışları hakkında bilgi verilmiştir. Burada topraklama şebekelerinin kullanılma amaçlan, kullanılan topraklayıcı çeşitleri ve alçak gerilim topraklama şebeke şekilleri ( TT, TN, İT şebekeler) hakkında açıklamalar bulunmaktadır. Daha sonra topraklama şebekelerinde arıza halinde sitemin davranışı ve nötr üzerine düşen gerilim değerinin değişimi hakkında ön bilgi verilmiştir. Sonraki kısımda harmoniklerin oluşum nedenleri, başlıca harmonik kaynaklan, temel formüller, harmoniklerin modellenmesi (direnç ve reaktansların harmonikli durumlarda davranışları) ve standartları verilmiştir. Bu bilgiler topraklama şebekeleri ile sentez edilerek harmonikli şebekelerde arıza hali ve nötr üzerine düşen gerilim değeri için açıklamalar verilmiştir. Bu durumlarda nötr üzerinden geçen harmonikli akımın şebekeye etkileri incelenmiştir. Son olarak verilen bu genel bilgiler ışığında Matlab programında bir model oluşturulmuştur. Bu model, nötr üzerinden geçen akım durumu (temel bileşen veya temel bileşen ve harmonikli bileşen), kesit değeri (2.5 mm2 veya 4 mm2 ), yüklenme durumu (tam yükte veya yan yükte), nötr hattının uzunluğu gibi parametreler kullanılarak değişik durumlar için analiz edilmiş ve Matlab® uygulama sonuçlan alınmıştır. Bu uygulama sonuçlan kullanılarak nötr üzerine düşen gerilim değerinin değişimi çizelgeler haline getirilmiş ve yüzde değişimleri de bu çizelgelerde verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Topraklama, harmonikler, nötr-toprak gerilimi, MATLAB, AG Topraklama tipleri ıx
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Dopkunma gerilimi; Elektrik tesislerinde toprakjlama