Dinamik değişen iş süreçleri için nesne yönelimli bir iş akış yönetim sistemi - Selçuk, Hülya (My University, 2003)
İş akışı, dokümanların, bilgi ve işlerin, tanımlanmış kurallar çerçevesinde belirli bir hedefe ulaşmak için katılımcılar arasında dolaşımını sağlayan süreç otomasyonudur. İş akış yönetim sistemleri, iş akışlarının modellenmesi ve grafiksel olarak tasarlanması için grafiksel bir tasarım aracı ile, tasarlanan akışların yürütülmesi ve yönetilmesini sağlayan bir iş akış motorundan oluşur. İş süreçlerinin önceden tahmin edilemeyişi, iş akış yönetim sistemlerinin değişen ortama dinamik olarak adaptasyon sağlamasını gerektirmektedir. Geleneksel yaklaşımlar değişimi destekleme konusunda, özellikle süreç başladıktan sonra değişimi gerçekleştirmede yetersiz kalmıştır. Bu tezin amacı, dinamik olarak değişen iş süreçlerini yürütebilen bir iş akış yönetim sistemi geliştirmektir. Dinamizm, görevlere kurallar konularak ve kuralların ortaya çıkması sonucu akış içinde gidilen yolun değişmesi, görev alıcılarının değişmesi gibi davranışlar göstermesi sağlanarak kazandırılmıştır. Sistem, yeni ihtiyaçlara ve değişimlere açık olması istendiği için nesne yönelimli mimaride tasarlanmıştır. Çalışmalarımız sonucunda, dinamik değişen iş süreçlerim tanımlayan, yürüten ve izlenmesi için gerekli bilgileri yöneten bir iş akış yönetim sistemi hazırlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: İş akış kavramları; dinamik iş akış sistemi gereksinimleri; dinamik iş akış sistemi tasarım ve geliştirilmesi