Ürün yaşam döngüsü analizi ve çevre etkileri gözönüne alınarak teknik ürün sistemlerinin geliştirilmesi - Sucu, Ahmet (My University, 2006)
Yaşam döngüsü analizi çevresel girdilerin, çıktıların ve bir ürün, malzeme yada servisin yaşam döngüsünün potansiyel çevresel etkilerinin hesaplanması ve değerlendirilmesidir. Yaşam döngüsü teknik sistem sürecini, kullanılan ya da ihtiyaç duyulan nakil rotasını, hammadde çıkarma, üretim, kullanılan ya da kullanım sonrası ürünü (atık madde yönetimi veya geri dönüşümü) içermektedir. Yaşam döngüsü analizi bazen beşikten mezara değerlendirmesi olarak da adlandırılır. Yaşam döngüsü analizi kullanıcıları: - Endüstri ve diğer ticari girişimcileri - Ulusal hükümetler ve yerel, ulusal ve hükümetler arası yönetim kurulları - Tüketici organizasyonları, çevresel gruplar, ve" Tüketiciler Yaşam döngüsü analizi yaklaşımları genellikle standartlarla belirlenmektedir ama profesyonel uygulama kodu da geliştirilmiştir. Yaşam döngüsü analizinde genellikle dört bileşen vardır: (i) amaç ve kapsam, (ii) envanter, (iii) etki değerlendirmesi, ve (iv) gelişim değerlendirmesi. Üç çeşit yaşam döngüsü analizi vardır. Bunlar: i) Kavramsal yaşam döngüsü analizi - Yaşam döngüsü düşüncesi iii) Basitleştirilmiş yaşam döngüsü analizi ve iii) Detaylı yaşam döngüsü analizi Bu farklı çeşitler farklı yollarda kullanılabilir ve kullanıldıkları bağlama göre de farklı güçlü noktaları ve zayıf noktaları vardır. Yaşam döngüsü analizleri şu anda birçok şirket tarafından piyasa taleplerine cevap verebilmek için ihtiyaç duydukları bilginin sağlanması, yasal baskılar ve iyileştirilmiş ürün gelişimi ve dizaynını keşfetmek için kullanılmaktadır. Güçlendirilebilir gelişim ve tüzel yönetimdeki yüksek standartlara karşı artan ilgi ve şeffaflık şirketlere Yaşam döngüsü analizindeki sosyal ve etik boyutları içeren yeni talepler getirmektedir. Görünen o ki gelecekte Yaşam döngüsü analizleri olgunlaştırılması parsel sahiplerinin sosyal ve etik boyuttaki eksikleri doldurma isteğini gerektirecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Çevre yönetim sistemleri; Ürün ve proses optimizasyonu; Yaşam döngüsü