Mimarlıkta saydamlık düşüncesi - İleriye, Mehmet Ulaş (My University, 2007)
Bu çalışma, saydamlık kavramını ve bu kavramın mimarlıktaki kullanım biçimini araştırmayı amaçlamıştır. Saydamlık kavramını sosyal, kültürel, ve fiziksel yönleriyle ele alarak, kavramın günümüze kadar yapılan tüm farklı tanımları incelenerek, saydamlığın günlük yaşamdaki yeri, kullanım amaç ve araçları irdelenmek istenmiştir. Mimarlıkta bu kavramın yansımaları incelenerek, saydamlığın mimarlıkta nasıl ve ne amaçla kullanıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Tez çerçevesinde, kavramın değişimleri ele alınırken, tek doğru hedeflenmeden tüm bakış açıları değerlendirilmiş ve bunlar günün koşulları, insan gereksinimleri, ulaşılan teknoloji, yapım teknikleri, psikolojik ve sosyal parametreler göz önünde bulundurularak irdelenmiştir.1. Bölüm "giriş bölümü" olup, bu bölümde sorun belirlenerek, çalışmanın sınırları ortayakonmuştur.2. Bölümde saydamlığın farklı tanımları ele alınarak kavram tanıtılmış, ardından bu farklı tanımların farklı sanatlardaki yansımaları gözlemlenmiştir.3. Bölümde algı üzerinde durularak algısal etmenlerden, saydamlığın nasıl algılandığı ve bu algıyı etkileyen faktörler irdelenmiştir.4. Bölümde saydamlık kullanımının mimarideki kullanım şekilleri ve bunların nedenleri incelenmiş ve bunlar örneklerle açıklanmıştır.5. Bölümde tezin önceki bölümleri bağlamında düşünceler ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Şeffaflık; Örgütlenmiş saydamlık; Olgusal saydamlık; Somut saydamlık; Eşanlılık