Yüksek binalarda uygulanan soğutma sistemlerindeki yenilikler ve uygulamaları - Kalk, Tülay (My University, 2002)
Günümüzde teknoloji ilerledikçe, binalarda mimari değişim ve gelişimlere paralel olarak, insanların daha iyi konfor şartlarında yaşamaları amacı doğrultusunda, mekanik tesisat önem kazanmıştır. Geçmişte sadece sıhhi tesisat ve ısıtma tesisatı ile sınırlı kalmış olan mekanik tesisat uygulamalarında, son yıllarda modern ve yüksek bina yapımının artması ile soğutma, yangın ve otomasyon tesisatı da zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmada, soğutma tekniği ve soğutucu akışkanlar genel hatları ile incelenmiş, yüksek binalarda kullanılan soğutma sistemleri hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Isıtma ve soğutma sistemlerinin gelişimi sonucunda, enerji tasarrufu ve bina güvenliği gereksiniminden dolayı, kullanım, neredeyse zorunlu hale gelmiş olan otomasyon ve yangın sistemleri de anlatılmıştır. Ayrıca son teknolojiye uygun olarak tüm mekanik tesisatı yapılmış olan örnek bir yüksek bina seçilmiş, bu binanın otomasyon ve yangın senaryoları yazılarak, otomasyon tesisatı sonucunda kış konumundaki elektrik ve yakıt tasarrufu incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Soğutma; Soğutma çevreminde kullanılan akışkanlar; Konfor şartları iklimlendirme iç hava kalitesi; Klima sistemi seçimi klima sistemleri; Yüksek yapıların özellikleri; Otomatik kontrol tesisatı yangın duman kontrolü