4x4 arazi taşıtlarının şasi ve karoserlerinde gerilme ve titreşim analizleri - Edis, Kutay (My University, 2006)
Bu çalışma, 7. Bakım Merkezi Komutanlığı, Tuzla Fabrikası'nda imal edilen 4x4 Tayfun Silah Aracının çeşitli arazi koşullarındaki dinamik davranışlarını incelemek maksadıyla gerçekleştirilmiştir. İlk olarak taşıtın yedi serbestlik dereceli analitik modeli oluşturulmuştur. Bilgisayar ortamında yedi serbestlik dereceli model olarak her bir farklı yol koşulunda farklı yük durumları için benzetim yapılmıştır. Simulasyon için Matlab ve Simulink yazılımları kullanılmıştır. Taşıtın çeşitli tümseklerden geçtiği durum için şasi ve karoseride sonlu elemanlar metodu kullanılarak gerilme ve titreşim analizleri gerçekleştirilmiştir. Bunun için ilk önce tam taşıtın bir sonlu elemanlar modeli hazırlanmış ve doğal frekansları buldurulmuştur. Yazılım olarak ABAQUS kullanılmıştır. Daha sonra ise tümsekten geçiş senaryoları için benzetimler yapılmıştır. Böylece çeşitli yol durumlarında taşıt yapısında mukavemet açısından kritik bölgeler tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: 4x4 taşıtın yedi serbestlik dereceli analitik modeli; 4x4 taşıta ait fiziksel özelliklerin elde edilmesi; Yedi serbestlik dereceli taşıt modelinin simulasyonu; Taşıt dinamiği; Modal analiz; Sonlu elemanlar metodu; Titreşim