Çevre örneklerinde nötron aktivasyon yöntemi ile eser ağır metal ölçümleri - Soya, Derya (My University, 2014)
Eser elementler atmosfere çeşitli kaynaklardan atılır ve insan sağlığını tehdit ederler. Bu eser elementlerin miktarının belirlenmesinde kullanılan yöntemlerden biri nötron aktivasyon analizidir. Bu çalışmada reaktör ortamında uygun nötron akı değerinde ve uygun mesafelerde nötron aktivasyon analizi (NAA) ile sıvı ve /veya katı Kadmiyum (Cd), Antimon (Sb), Civa (Hg), Bizmut (Bi), Kurşun (Pb), Tellür (Te), Arsenik (As), ve Kalay (Sn) örneklerinin dedekte edilebilecek mümkün olan en az miktarı belirlenmiş ve örneklerin aktiviteleri gama sayım sistemi ile ölçülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Keywords: Nötron aktivasyon analizi; Eser madde