Bir model üzerinde hidrolik devre tasarımının sistematik incelenmesi ve optimizasyonu - Yeşilmen, Kubilay (My University, 1995)
Çok geniş kullanım alanı olan hidrolik sistemlerden bana en iyi örnek olabileceğini düşündüğüm bir hidrolik derin çekme presini (Hidromode HSP-D 400, Bkz. Ek 1) kendime model aldım ve uygulamalarımı bu presde gerçekleştirdim. Burda amacım hidrolik güce en basit, en ekonomik, en verimli şekilde nasıl kumanda ederek presi istediğim değer ve şartlarda çalıştırabileceğimdi. Hidrolik kumanda sistemlerinde birinci şart devrede kullanılacak elemanların çalışma prensiplerinin öğrenilmesidir.Bu birikim sayesinde basitliğe, ekonomikliğe, max. verime ulaşabiliriz. Tezde ilk bölümde devre tasanmlan ile verilen bilginin ardından model olarak seçilen ve halen imalatı piyasada devam etmekte olan presin genel tarihçesi verilerek fiziksel modeli çıkartıldı. Diğer bölümde esas alınan fiziksel model üzerinde beş farklı devre tasarlandı bunların pompa gücü, motor gücü, verimleri hesaplanarak ve bir önceki devre ile karşılaştırıldı.Bu bilgiler ışığında maliyet ve uygulanabilirlik açısından en mümkün olan dördüncü aşamadaki variable pompa ve ön doldurma tanklı tasarlanan devre olduğu görüldü. Bu tasanmda teorik verim % 100 bulundu. Aynca beşinci aşamada daha ileri teknoloji olan logic valflerle gerçekleştirilen devrenin uygulanabilirliği tartışıldı. Bütün bu çalışmaların neticesi, teklif ve tavsiyeler sonuç bölümünde ele alındı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Model; Model pres için optimum hidrolik devrenin araştırılması