Plastik hata analizi ve çözümleri - Çelikkol, Emre (My University, 2008)
Son yıllarda dünyada plastik üretim ve tüketimi 200 milyon tona ulaşmıştır. Bu büyük artışla birlikte plastik ürün tasarım, kalıp imalat ve plastik enjeksiyon mühendislerinin sorumluğu giderek artmaktadır. Bu sorumluluk ve rekabetin en kritik rolünü plastik ürünlerde meydana gelebilecek hataların önceden tespit edilip gerekli önlemlerin tasarım aşamasında alınması oluşturmaktadır. Bu çalışmanın literatür kısmında, tasarım mühendislerinin plastik ürün tasarımında dikkat etmesi gereken noktalar, kalıp tasarım kriterleri ve plastik enjeksiyon prosesinin temelini oluşturan bilgiler yer almaktadır. Deneysel çalışmalarda, uydu alıcısının üst kapağı olarak tasarlanmış olan plastik parçanın Moldflow programıyla plastik akış analizi yapılmış ve sonuçlar irdelenmiştir. Bu analiz sonuçları neticesinde belirlenen hatalar ile gerçekte elde edilen parça üzerindeki hatalar karşılaştırılmış ve tüm değerlerde ortalama olarak % 70-80 başarı elde edildiği görülmüştür. Tasarımdan, kalıp imalatından ve enjeksiyon prosesinden kaynaklanan hataların bulunduğu plastik parçlarda hata analizi yapılmıştır. Bu hatların nedenleri literatür kısmında irdelenmiş ve bu hataların giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan iyileştirmelerin parça üzerindeki etkileri görülmüştür. Sonuç olarak bir plastik parçanın imalatı öncesinde Moldflow akış analiz sonuçlarının dikkate alınması, yapılacak hataların en aza indirilmesini ve buna bağlı olarak maliyet ve süre avantajına önemli ölçüde katkı sağladığı görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Plastik ürün tasarımı; Moldflow akış analizi; Kalıp tasarım ve imalatı; Enjeksiyon prosesi