Uçucu kül, katkılı çimento ve betonların normal, sülfatlı, deniz sularına karşı dayanımının araştırılması - Sevimli, Maide Menekşe (My University, 2004)
Termik santrallerde atık malzeme olan uçucu kül, çimento üretiminde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Mineral katkılar daha ekonomik ve çevre dostu olmalarının yanında, özellikle sülfatlara dayanıklılık gösterme gibi avantajları da bulunmaktadır. Bu çalışmada, uçucu kül ve doğal puzolanik malzeme olan trasın çeşitli oranlarda çimentoya katılarak, çimento üretiminde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Uçucu kül ve tras katılarak hazırlanan çimento harçları kalıplara yerleştirilmiştir. Kalıplar, normal su, deniz suyu ve sülfath su havuzlarında kırılma sürelerine ( 2, 3, 7, 28, 60 ve 90 gün) kadar kür edilmişlerdir. Bu sürelerde basınç dayanımları ölçülmüştür. Denemelerde portland çimentosuna %17 ve %21 oranlarında Seyitömer Termik Santrali uçucu külü katılmıştır. Kullanılan puzolanlı çimento %15 oranında tras, %24 oranında kül içermektedir. Hazırlanan harçların, agrasif sulara karşı gösterdiği dayanım sonuçlan karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Portland çimentosu ile farklı kombinasyonlarda hazırlanan uçucu kül katkılı çimento numunelerinin, deniz suyuna nazaran sülfath suya daha iyi dayanım sağladığı gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Çimento; Çimentonun tanımı ve sınıflandırılması; Çimento üretiminde kullanılan hammaddeler; Hidratasyon; Beton; Dayanım