Berlin şehir kuruluş ve konut üretimi - Özaydın, Berrin (My University, 1995)
Ülkemizdeki, konut sorununa ve şehir kuruluş planlamalarına örnek olması amaçlanan bu çalışma toplam beş bölümden oluşmakdadır. Birinci bölümde konuya genel bir giriş yapılmış ve çalışmanın hedefleri ve sınırları ortaya konmuşdur. İkinci bölümde Berlin'in kuruluşu ve geçirdiği şehirsel evreler aktarılmışdır. Bu evreler - Berlin Ortaçağ Dönemi - Rönesans Dönemi Berlin - Barok dönemi Berlin - Klasizm Dönemi Berlin olarak tanımlanmışdır. Üçüncü bölümde Berlin kiralık kışlalarının ortaya çıkışı ve endüstri devrimi süresince gelişimi ele alınmışdır. Ekonomik, politik ve kültürel faktörlerin konut oluşumu ve gelişimi üzerindeki etkileri araştırılmışdır ve sunulmuşdur. İkinci dünya savaşının araya girmesiyle yıkılan şehrin tekrar kuruluşu ve konut sorununa, dördüncü bölümde, değinilmişdir (1945- 1979). Çeşitli yarışma ve akımlar doğrultusunda oluşan yapılaşmalar ve şehir gelişimi değerlendirilmişdir. Beşinci bölümde, Berlin'deki konut sorununa daha farklı açılardan yaklaşan IBA'nın faaliyetlerine yer verilmişdir. Yenileme, koruma çalışmaları ve yeni kurulan yerleşmelerle elde edilen konutların standartları araştırılmış ve sunulmuşdur. Mevcut pasif konutların rekonstrüksiyonu ile aktif duruma getirilmesi Luisenstadt ve Kreuzberg SO 36 örnekleriyle desteklenmişdir. Bu bölümde aynı zamanda yeni üretilen konut yerleşimlerin eski konut strüktüründen günümüze aktardığı özellikler analiz edilmekde ve örneklerle tamamlanmakdadır. Ekolojik tedbirler kapsamında, yeni konut yerleşimlerin tasarımlarında ve eski konutların rekonstrüksiyonunda kullanılan yöntemler ortaya konmuşdur. Sonuçlar bölümünde, beşinci bölümlerde analizi yapılan gelişmelerden çıkarılan sonuçlar sunulmuş ve ayrıca konut üretim gelişimini gösteren, doğu ve batı Berlin'i kapsayan tablolara yer verilmişdir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Berlin; Kiralık kışlalar; Konut üretimi