Mimari tasarımda topoloji - Tarım, Meryem (My University, 2006)
Bilgisayarlar mimari tasarımda giderek gelişen teknolojiler ve yazılımlar sayesinde temsil ve görselleştirmenin yanısıra 1990'lardan sonra tasarımı geliştirme amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Mimariye giren bu yeni teknolojiler mimaride yeni formların ve yeni mekan anlayışlarının doğmasına neden olmuşlardır. Tezin amacı mimari tasarımda giderek gelişen bu yeni mekan anlayışlarını topoloji kavramı çerçevesinde ortaya koymaktır.Birinci bölüm giriş bölümüdür. Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, topoloji kavramının farklı disiplinlerdeki tanımları üzerinde durulmuştur.Topoloji kavramının alt tanımlamaları yapılmış ve örneklerle açıklanmıştır.Üçüncü bölümde, topolojinin tasarım olgusu ve mimarlıkla olan ilişkisi incelenmiştir. Konu,topoloji ve dijital tasarım teknolojileri bağlamında Güç Alanları Altında Topolojik Formların Mimari Mekana Dönüşümleri, Bilgisayar Teknolojilerinin Mimari Tasarıma Etkileri ve Topoloji İlişkisi, Animasyon Teknikleriyle Tasarım ve Dinamik Mekana Geçiş başlıkları altında incelenerek mimarlıkta beliren yeni form ve mekan kurguları bu bölüm altında ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde, mimari tasarımda topolojik optimizasyon kavramı açıklanmıştır.Topolojik optimizasyon süreci, bu süreç boyunca kullanılan analiz programları ve topolojik optimizasyon yöntemleri açıklanmıştır.Son bölümde, tez bütününden elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Topoloji; Topolojik optimizasyon; Topolojik formlar; Dijital tasarım teknolojileri