Yön değiştiren kanal akışlarında ısı transferinin incelenmesi - Keleşoğlu, Bülent (My University, 2010)
Tez çalışması yedi ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmaya başlama nedenleri ve ulaşılmak istenen sonuçlar genel olarak açıklanarak konuya giriş yapılmıştır. İkinci bölümde tez konusu kapsamındaki temel kavramlara değinilerek kullanılan hesap yöntemi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde konu ile ilgili önceki araştırmacıların yayınları değerlendirilmiştir.Dördüncü bölümde sayısal çalışmada kullanılan hesaplama yöntemlerine değinilmiştir. HAD analizlerinin temelleri üstünde durulmuş ve kullanılan sayısal çözüm yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Sayısal çalışmalara geçilmeden önce ise Solidworks programı vasıtasıyla modeller çizilmiştir. Elde edilen modeller çözüm ağları oluşturmak amacıyla GAMBIT programında tasarlanmış ve sonlu hacımlar metodunu kullanan Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) paket programlarından FLUENT programı kullanılarak sayısal çözümler elde edilmiştir. Daha sonra ısı geçiş miktarları, Nusselt sayıları ve yüzeydeki ısı taşınım katsayıları deneylerdeki sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sayısal sonuçlara göre ısı transferi ve basınç kaybı incelemeleri yapılmıştır. Değişik sınır şartlarında hız büyüklüklerinin, Reynolds gerilimlerinin ve Nusselt sayısının boyutsuz parametreler ile değişimleri incelenmiştir. Sonuçların literatürle uyumlu olduğu görülmüştür.Beşinci bölümde, deney seti ve test borusu hakkında detaylı bilgiler verilerek deney tesisatında kullanılan cihazlar ve ölçü aletlerinin listesi sunulmuştur. Ayrıca deneysel ölçümlerin yapılması ve değerlendirilmesi konusunda bilgi verilmiştir.Altıncı bölümde deneysel hatalar ve hata analiz yöntemleri anlatılmış ısı taşınım katsayısına ait belirsizlik değerleri ölçü aletlerinin hassasiyet ve kalibrasyon değerlerinden yararlanılarak bulunmuştur.Yedinci bölümde yapılan çalışmayla ilgili elde edilen deneysel ve sayısal çalışma sonuçları verilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Isı transferinin artırılması; Türbülanslı akış; Sayısıal çözüm yöntemleri; Reynolds stres modeli