Merkez Bankası bağımsızlığı: 1980 sonrası Türkiye`de merkez bankacılığı - Sevinç, Abdullatif (My University, 2000)
Birinci Bölümde, Merkez Bankası'nın tanımı işlevi konusu ele alınmış, genel olarak Merkez Bankalan'nm ekonomik sistem içindeki rolü belirlenmiştir. Yine bu bölümde, Merkez Bankası bağımsızlığı genel olarak tanımlanmış, teoride ve pratikte Merkez Bankası bağımsızlığı, yasal ve gerçek bağımsızlık, bağımsızlığın belirtileri,kullammı ve sınırlan irdelenmiş, bağımsızlığın yasal belirtileri ve ölçümü Bağımsızlığın ekonominin performansına etkileri incelenmiştir. İkinci Bölümde, Avrupa Merkez Bankacılığı ele alınarak, Avrupa Merkez Bankası'ının oluşumu özellikleri ve hayata geçirilmesi irdelenmiştir. Yine aynı bölümde Amerikan Merkez Bankacılığı detayları ile araştırılmıştır. Üçüncü Bölümde, Merkez Bankalarına alternatif olarak Para Kurulu Sistemi ele alınmış ve irdelenmiştir. Dördüncü Bölümde, Türkiye'de Merkez Bankacılığı ele alınmış, tarihsel olarak Merkez Bankası'nın oluşumu araştırılmış geçirdiği evreler incelenmiştir. Aynı bölümde 1980'li yıllarda Dünya' da ve Türkiye'de fmansal serbesti gözden geçirilerek, 1980'li yıllarda Türkiye'de Merkez Bankası'nın para politikaları uygulamaları araştırılmıştır. Yine aynı bölümde TCMB - Hazine ilişkileri ele alınarak incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000
Keywords: Merkez bankasının tanımı ve işlevi; Merkez bankası bağımsızlığı; Avrupa merkez bankacılığı