Kaynak aşamasında kalite güvencesinin arttırılması - Kılıç, Yıldızhan (My University, 2006)
Kaynaklı birleştirmeler günümüz dünyasında taşıt araçları, endüstriyel tesisler, mimari yapılar, demiryolu köprüleri ve boru hatları gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Kaynaklı birleştirmelerin bu geniş kullanımda güvenli ve verimli çalışabilmeleri için kendilerinden beklenen bazı özellikleri taşıması gerekir. Tamamı kaynak kalitesi olarak adlandırılabilen bu özellikler, mekanik, metalurjik, boyutsal ve görünüş ile ilgili olabilir. Gelişen teknoloji ve artan uluslar arası ticaret sebebiyle kaynak kalitesinin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu tez çalışmasında kaynak kalitesinin ve kalite güvencesinin, kaynağın yapılışı anında ne şekilde arttırılabileceği araştırılmıştır. Öncelikle kaynak kalitesine etki eden faktörler tespit edilmiş, daha sonra bu faktörlerin kaynak esnasında kontrol edilmesi araştırılmıştır. Bu amaç için geliştirilmiş otomatik tahribatsız muayene sistemleri incelenmiştir. Gözlem çalışmasında, demiryollarında yük taşımacılığında kullanılan vagonlara ait bir bojinin kaynaklı şasi iskeletinin imalatı gözlemlenmiştir. Bu imalatta kullanılan parametrelerin uygunluğu kontrol edilerek kalitenin arttırılması ve kalite güvencesinin geliştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda, kaynağın bir süreç olarak algılanıp, sistemli bir kontrol mekanizması ile bu sürecin her aşamasının dikkatli bir şekilde kontrol edilmesinin gerekliliği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Kaynak kalitesi; Kaynak aşamasında kalite güvencesi