Santrifüj pompalarının genel tasarımlarının incelenmesi - Martı, Onur (My University, 2006)
Bu çalışmada, su ihtiyacının karşılanmasında kullanılan santrifüj pompalar hakkında genel kavramlar verilmiş olup santrifüj pompaların tanımı ve sınıflandırması yapılmıştır. Çalışmanın içerisinde santrifüj pompanın ana elemanları tanıtılarak elemanların tipleri, malzeme yapısı, konstrüksiyon ve genel tasarımları incelenip temel büyüklüklerinin klasik hesaplama yöntemindeki bağıntıları ve pompa organlarının hesap ve çizim yöntemleri verilmiştir. Norm tip santrifüj pompa ele alınarak, gerekli proje hesaplarının tamamı 1450 d/d dönüş hızına sahip, 40 mss manometrik basma yüksekliği ve 80 lt/sn debi sağlayan bir pompanın çark ve salyangozuna ait ölçü değerleri hesaplanarak, bu iki pompa organına ait çizimlerde gösterilmiştir. Santrifüj pompalar hakkında bizzat üretimi yapılan pompa fabrikalarından, herhangi bir kaynaktan kolaylıkla elde edilemeyecek bilgiler bu çalışma içeresinde toparlanmıştır. Bu çalışmada yapılmış olan teorik hesapların sonuçları üretimi yapılan pompa fabrikalarından birinde incelenerek bu tip pompalara ait değerlendirme sonuçlar kısmında yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Santrifüj pompaları ve sınıflandırılması; Santrifüj pompa elemanları; Pompa orkanlarının hesabı