İş aile ve aile iş çatışmalarının işe cezbolma üzerindeki etkisine yönelik bir uygulama - Ertemli, H. Burcu (My University, 2011)
Bu çalışmanın temel amacı, çalışanların yaşadıkları iş aile ve aile iş çatışmaları ile işe cezbolma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada öncelikle iş aile ve aile iş çatışmaları ile işe cezbolma kavramları açıklanmıştır. Ardından, iş aile ve aile iş çatışmaları ile işe cezbolma arasındaki ilişkiyi test etmek amacıyla bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırma İstanbul ili sınırları içerisinde yaşayan, hizmet sektöründe çalışan ve aile hayatı olan 299 beyaz yakalı çalışanı kapsamaktadır. Ancak 13 anket formu yanlış ya da eksik doldurma, hiç doldurmama gibi nedenlerle geçersiz sayılmış ve toplamda 277 kişinin verdiği cevaplarla veriler toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu, demografik özellikler, iş aile ve aile iş çatışması ölçeği ve işe cezbolma ölçeği olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. İş aile ve aile iş çatışması ölçeği araştırmacının hazırladığı sorular ile Netemeyer ve arkadaşlarının geliştirdiği ölçekte yer alan soruları kapsamaktadır. İşe cezbolma ise Schaufeli,Salanova,González-Romá &Bakker'ın işe cezbolma ölçeği UWES (Utrecht Work Engagement Scale) ile ölçülmüştür. Araştırmanın veri analizleri SPSS 16.0 bilgisayar programı ile parametrik testler ve nonparametrik testlerden Ki Kare Testi uygulanarak yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, çalışanların yaşadığı iş aile çatışması işe işe cezbolma düzeylerinin ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, iş aile çatışmalarının işe cezbolmanın dinçlik, adanma ve işin anlamlılığı ve yoğunlaşma boyutları, aile iş çatışmalarının ise işe cezbolmanın adanma ve işin anlamlılığı boyutu ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Son olarak, çalışanların işe cezbolma düzeylerinin yaşa, medeni duruma ve çocuklarının yaşlarına göre farklılık gösterdiği bulgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Aile kaynaklı nedenler; İşe cezbolma; Veri toplama aracı